Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteiskunnan muutos

Kamppailu vallasta - eduskuntavaalikampanjat 1945-2015

Tänään julkaistussa kirjassaan Eduskuntatutkimuksen tutkijat Erkka Railo, Mari K. Niemi, Sini Ruohonen ja Ville Pitkänen kertovat, miten eduskutavaalikampanjat ovat vuosien saatossa muuttuneet vuosina 1945-2015. Sivutuotteena kirjassa tulee esiin suomalaisen yhteiskunnan voimakas muutos sotien jälkeen, ja miten infrastruktuurin ja eri viestintävälineiden kehittyminen ovat vaikuttaneet eri puolueitten vaalikampanjointiin.

http://yle.fi/uutiset/3-9225050

Aika ennen yt- neuvotteluja

Tapahtui 60- 70 luvulla. Tapahtumapaikkana syrjäinen kylä Ylä- Savossa. Oli kaksi kyläkauppaa. Oli kansakouluja 15 km välein. Kulki linja- autot. Kauppa- auto toi elintarvikkeet 10 m päähän pirtin rapuilta. Kirkonkylällä oli poliisi ja oma nimismies.

Tehtiin metsätyöt moottorisahalla, ja hevosella kuljetettiin tien varteen. Navetassa kuusi lehmää ja tallissa hevonen. Elonkorjuutyöt  tehtiin kolmen talon kesken porukalla. Perunat nostettiin talojen välisillä perunannostotalkoilla. Kun oli perunat nostettu, oli ruokailun aika ja ruokana oli mykyrokkaa.

Eväitä yhdessä kasvamisen matkalle

Suomalainen yhteiskunta on muuttunut rajusti viime vuosikymmeninä. Vielä 1960-luvulla merkittävä osa väestöstä sai elantonsa maanviljelystä ja maaseudun suurperhe oli tavanomainen perhetyyppi. 1970–1980-luvuilla teollisuudesta ja palvelualoilta elantonsa saavien osuus kasvoi. Vaikka muutoksissa on ollut lähtökohtaisesti kyse elinkeinorakenteen muutoksista, on niillä ollut vaikutuksensa myös perhe-elämään. Elinkeinorakenteen muuttuessa monet muuttivat työn perässä maalta kaupunkiin ja aiemmin perheessä toteutettuja toimintoja siirrettiin kodin ulkopuolella palkkatyönä hoidettaviksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä