Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Peruspäiväraha

Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki yhteen

Sosiaaliturvan yksinkertaistaminen on suuren sosiaaliturvauudistuksen tärkeimpiä tavoitteita. Työ voitaisiin aloittaa yhdistämällä kaksi lähes identtistä tukimuotoa: työmarkkinatuki ja peruspäiväraha. Kela maksaa molemmat tuet ja laskuttaa kuntia jälkikäteen. Tukien määrä on sama. Suojaosat ovat samat. Suojaosa lasketaan siten, että ansiotulojen 300 e/kk ylittävästä osuudesta otetaan huomioon puolet. Täysi peruspäiväraha tai työmarkkinatuki vuonna 2017 on 32,40 €/päivä* 21,5pv = 696,6 €/kk, jota maksetaan viideltä päivältä viikossa.

Työttömyyskorvaus ei ole liian suuri

Työmarkkinatuen/peruspäivärahan lisäksi olisi sen tuhat muuttujaa asumistuista ja sovitelluista päivärahoista erinäisiin vähennyksiin ja tulosidonnaisiin maksuihin, mutta keskityn vain bruttomääräiseen työttömyyskorvaukseen ja tuntipalkkaan.

 

Ensimmäinen kuva esittää kuukausittaisen peruspäivärahan arvoa nykyrahassa. Koska se on ollut hintaindeksisidonnainen, niin vaihtelua ei ole tapahtunut 2012 tulleen 100e lisäyksen lisäksi.

 

Taisteluni

Oli marraskuun alku 2015 kun sain lopulta päätettyä, että talouteni ei kestä yrittäjänä olemista. Firmallamme ei ollut töitä tarpeeksi, että kaksi yrittäjää olisivat molemmaat saaneet elantonsa joten päädyimme ratkaisuun, jossa alalla kokeneempi jatkaa yksin ja minä siirryn syrjään.

Syrjään siirtyminen kuulostaa helpolta, mutta totuus on toisenlainen. Aloitin lähtemällä siirtymäkaudeksi yrittäjästä täysipäiväiseksi työttömäksi ryhtymällä sosiaalitoimen asiakkaaksi, sillä jostainhan se raha elämiseen oli saatava.

Mielikuva ja kielikuva

Tänään alkoi koko kansan kovasti odottama...no, liioittelen ehkä hieman. Tänään aloitettiin eduskunnassa budjetin palautekeskustelu. Viikolla sitten äänestellään ja hyväksytään ensi vuoden talousarvio.

Itse keskustelussa pidin perussuomalaisten ryhmäpuheen. Toin esille ties kuinka monetta kertaa meidän vaihtoehtojamme. 

SDP:n ryhmäpuheen käytti varapuheenjohtaja Antti Lindtman. Kun näin Lindtmanin nimen listalla, arvasin oitis mitä tuleman pitää. Hyökkäys perussuomalaisia kohtaan. Sisällönkin aavistelin aika tarkkaan. Sisältö oli jota kuinkin tällainen: 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä