Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Lapsilisäkö olisi verolle pantava?

HS:n artikkeli (http://www.hs.fi/kotimaa/a1458105996815?jako=eba096035f7e8cf7517e3d4a6eb56f7d) lapsilisien mahdollisesta verottamisesta kirvoitti henkilökohtaisen ajatushautomoni jälleen suoltamaan tekstiä aiheesta.

Lapsilisähän tuli laajamittaisesti kaikkien suomalaisten perheiden saataville 1948 ja se on tarkoitettu kompensoimaan lapsen huollosta aiheutuvia kustannuksia. Asiasta on kautta sen historian väännetty kättä oikeiston ja vasemmiston kesken, ja näillä näkymin tuohon ei taida olla tulossa muutosta. Eikä siihenkään väittelyyn, onko se tarpeellinen hyvätuloisille perheille. 

Mutta kun niitä säästöjä täytyisi saada aikaiseksi ja alkavat loppua mahdolliset säästökohteet. Onko silti oikein kohdistaa säästötoimet sinne missä ne rankaisevat köyhiä kaikkein kovimmin? Jos lapsilisiin pitää kajota, kajotkoon hallitus niihin lapsilisiin joille ei ole todellista tarvetta.

Suomessa on monta taloutta joiden yhteenlasketut tulot jäävät mediaanitulon alle, heille nykyinen lapsilisäkin on usein riittämätön, mutta ilman sitä ei yksinkertaisesti tultaisi toimeen. Sitten ovat aidan vehreämmällä puolen elävät perheet, joissa molemmat vanhemmat käyvät työssä ja ansaitsevat ihan kohtalaisesti. Hekin saavat saman lapsilisän, mutta heillä on varaa vaikka sijoittaa se rahastoihin tai pistää ihan muuten vain säästöön, jotta jälkikasvu saa ostaa sen ensimmäisen autonsa sitten ajokortin saatuaan ihan itse. Nykyisellä tasollahan tuosta kertyy yhden lapsen kohdalla 17 vuoden aikana 19533€. Sillä saa jo aika hyvän ajoneuvon. 

Kateellisten panettelua, joku varmasti huudahtaa jo nyt. Sitäkin tämä tietenkin on, mutta samalla myös järkeilyä koko maan talouden hyväksi. Asettamalla tulorajat lapsilisille saavutettaisiin varmasti suuremmat säästöt kuin verottamalla tukia, jotka jo nyt maksetaan veroista. Tuohan lisää vain byrokratiaa, jota ymmärtääkseni ollaan pyritty vähentämään tässä jo useamman vuoden ajan, siinä kuitenkin surkeasti epäonnistuen.

Ehdotan, että tehdään lapsilisiin uudistus. Asetetaan tuloraja talouksille niin, että mikäli talouden tulot ylittävät mediaanitulon (23 770 €/v per vanhempi eli 47 540 €/v) ei lapsilisää saisi. Niillä tuloilla pitäisi jo pystyä ostamaan Pampersit ja Piltit. Ja tuosta rajasta kun tulot laskevat, niin vastaavassa suhteessa saisi sitten lapsilisää, niin että täysin peruspäivärahan varassa elävä yksinhuoltajatalous saisi täyden lapsilisän, joka voisi olla jopa merkittävästikin suurempi kuin nykyinen. 

Ihan kamala sosialistinen ajatus, eikö? Olisihan tuossa vielä viritettävää, mutta mielestäni tuolla tavalla se olisi oikeudenmukaisempi. Näin ne eivät kärsisi, joilla ei ole edellytyksiä selvitä elämästä ilman tukia ja varakkaammillekin tulee näin oiva mahdollisuus osallistua näihin pääministeri Sipilän mainostamiin säästötalkoisiin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kun säästöt kohdistuvat vähän vääriin paikkoihin, niin seurauksena voi olla hyvin todennäköisyydellä lapsisyntyvyyden vähentyminen roimasti.

- Eläkekatto täytyy saada hirmuisiin palkkioihin
- Kansanedustajien palkkioihin asetettava tulospalkkiot ja palkat kuukaudessa alennettava
- Virastoissa sama juttu kuten eduskunnan palkkiojutuissa (Ei saa kohdistua tulospalkkioihin lisäverottamisina kuten Liisa Mariaporin kirjassa "Verottaja tappolinjalla" vaan kaikki toimet pitää kohdistua ihmisten ja maan hyvinvointiin
- Suomeen suoritettaviin investointeihin pitää saada verovähennyksiä
- Demokraattisia työpaikkoja lisättävä. Hyvä esimerkki on muistaakseni katsomassani dokumentissa: Capitalism: A Love Story

Silloin ym. asiat toteutettuna ei tarvitsisi miettiä lapsilisien verollepantavaksi.

Nämä muutamat esimerkiksi. Paljon on kuitenkin korjattavana ja niitä kaikkea en muista.

Toimituksen poiminnat