Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Taisteluni

Oli marraskuun alku 2015 kun sain lopulta päätettyä, että talouteni ei kestä yrittäjänä olemista. Firmallamme ei ollut töitä tarpeeksi, että kaksi yrittäjää olisivat molemmaat saaneet elantonsa joten päädyimme ratkaisuun, jossa alalla kokeneempi jatkaa yksin ja minä siirryn syrjään.

Syrjään siirtyminen kuulostaa helpolta, mutta totuus on toisenlainen. Aloitin lähtemällä siirtymäkaudeksi yrittäjästä täysipäiväiseksi työttömäksi ryhtymällä sosiaalitoimen asiakkaaksi, sillä jostainhan se raha elämiseen oli saatava.

Ei se "sossun rahakaan" ihan tuosta noin vain tullut. Siinä sai todistaa niin oman kuin firman rahatilanteen sekä täyttää useampia lomakkeita. Mikäli olisin tulostanut kaiken, siis pankin tiliotteetkin, olisin hyvinkin saanut kiikuttaa heille viisi kiloa paperia. Onneksi nykyään jo onnistuu tiedonvälitys sähköisessäkin muodossa (paitsi Tampereen Kaupungin Velkaneuvonnassa... tyrmistyttävää asiakaspalvelua ihan kokonaisuudessa). Joka tapauksessa sillä työllä sain jonkun pohjan jalkojen alle, jolla seistä ja alkaa rakentaa elämää uudelleen. Suuri kiitokseni Tampereen Sarviksen sosiaaliaseman henkilöille, jotka asiaani hoitivat. 

Tuo ensimmäinen vaihe siis työllisti ainakin yhtä virkamiestä muutaman tunnin verran viikossa parin viikon ajan.

Seuraava vaihe oli TE-toimiston kanssa asiointi. Vanhasta kokemuksesta osasin jo ennakoida, että helppoa ja sujuvaa ei tulisi olemaan, mutta silti he onnistuivat yllättämään virkamiesmäisyydellään. Heille sainkin toimittaa todistuksia useammalta taholta, ja tietenkin niin, että minulle kerrottiin ensin, että täytä lomake se-ja-se ja toimita siihen liitteet. Täytin lomakkeen se-ja-se ja lisäsin liitteet mitä siinä pyydettiin. Toimitin ne TE-keskukselle sovittuun aikaan menneesä ja jäin odottamaan vastausta. 

Pari viikkoa myöhemmin sieltä ilmoitettiin, että tarvitaan vielä tuo ja tuo todistus. Ei kun tällaisia hankkimaan, ei niistä ollut sen-ja-sen lomakkseen täyttöohjeissa mainintaa. Sain lopulta todistukseet kasaan postin toimitettua ne asianomaisilta tahoilta ja taas toimittamaan ne TE-keskukselle. Ja taas odotetaan... 

Pari viikkoa (noin) myöhemmin lopulta pääsin kuin pääsinkin TE-keskuksen byrokratiasta läpi ja sain puoltavan lausunnon työttömänä olemisestani. 

Tuossa edellisen vaiheen lomassa hain tietenkin sosiaalitoimen ohjeiden mukaisesti samalla myös KELA:n asumistukea. Anomus sisään ja odottamaan, niinhän se on, rahat tulee sitten tilille automaattisesti? Ei nyt ihan... Ensin täytetään hakemus ja lisätään liitteitä. Sitten lähetetään KELA:lle, jossa muutaman viikon päästä viramies toteaa, että jotain puuttuu mutta asiasta ei ilmoiteta asiakkaalle. Oli jotakuinkin onnellinen yhteensattuma, että satuin mielenkiinnosta poikkeamaan KELA:n sivustolla ja kirjautumaan sisään katsoakseni missä vaiheessa hakemukseni menee. Siellä oli odottamassa viesti, josta minulla ei ollut mitään tietoa. Ei sähköpostia, ei tekstiviestiä, ei kirjettä, ei mitään. Kaikessa hiljaisuudessa lykätty sinne odottamaan. 

Oli virkamies sitten tehnyt jo päätöksen, että asumistukeni olisi kärpäsen pierun verran suhteessa vuokraani. Eli palasin hätäpäissäni jälleen sosiaalitoimen puoleen, ettei kämppä lähde alta. Sitten KELA:n puhelinpalvelusta kyselemään mitä tehdä, ja hankkimaan sen perusteella taas uusi todistus yritystoiminnan lopettamisesta - jälleen todistus mistä ei ollut mainintaa täytettävässä lomakkeessa. Ja sitten tekemään valitusta Sosiaaliturvan muutoslautakunnalle eli käytännössä hakemaan asuimistukea uudelleen, tällä kertaa kaikin tarvittavin liittein. 

Onneksi KELA:lla on puhelinpalvelu. Sieltä olen saanut selkeätä ja hyvää palvelua tähän mennessä.

Sitten palaan jälleen työttömyyden pariin, eli KELA:n päivärahahakemukseen kun minä nyt pääsin työttömäksi. Olin jo vähällä huokaista helpotuksesta, mutta sitten byrokratia taas iski vasten kasvoja kuin lehdetön koivuvitsa.

Sain täyttää ensimmäisen työttömyysilmoitukseni ja lähettää sen. Mikä ihana tunne kun sai lopultakin hieman varmuutta tuloista. Ei kuitenkaan ihan heti, se olisi ollutkin liikaa. Kyllä sitä nyt ainakin kolme viikkoa pitää varrota ja sittenkin vielä kaikkien muiden todistelujen jälkeenkin löytyi kaksi asiaa, jotka piti lähettää että virkamies voi tehdä päätöksensä.

Onhan se toki selvä juttu, että irtauduttuani yhtiöstämme ja sen todistettuani, minun tulee toimittaa vielä toissavuoden tase ja tuloslaskelma jotta voidaan tehdä päätös voidaanko minulle maksaa työttömyysajalta korvausta. Sitä kuulemma tarvitaan sen todistamiseksi, että työssäoloehto täyttyy. Ei riitä, että on ollut yrittäjänä aiemmat vuodet ja todistanut sen jo TE-toimistolle?

Mutta nyt on lopulta 4kk byrokraattista sissisotaa käytynä läpi, ja omana tavoitteenani on laittaa mies taas oikeasti työkykyiseksi (rillit tarvitsen... ja pari muuta pikkujuttua)  ja sitten keskittyä tarmolla uusien haasteiden löytämiseen.

Sitten siirryn siihen, miksi tämän kirjoitin. Tuon prosessin aikana työllistin vähintään kahdeksaa virkamiestä ja ainakin kolmea muuta henkilöä. Mikäli Suomessa olisi jo perustulo käytössä, koko kirjoituksessa mainittua taistelua ei olisi koskaan tarvinnut edes käydä.

 

Minä en osaa perustulon rahoitusmalleista puhua, ja pyydänkin että mahdollisissa kommenteissa jätetään se puoli huomioimatta. Siihen rahoituspuoleen löytyy osaavampia henkilöitä - minä keskityin siihen miksi perustulo olisi hyvä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Työttömäksi tässä maassa on jääny paljon ihmisiä eikä net asian ammattilaiset hoijja hommiaan tuon paremmin.

Ja sie työllistit verottajjaa, joka verottaa kaikkia kait tukituloja ja kait jopa toimeentulotukea kans. Tuota ei tajua, jossei itte koe ja näe. Luin tarkasti ja olit kirjottanu tarkasti, mutta kuinka vaikea hahmottaa, haparoivaa ja jotenki hölmöläisten hommaa, vaikka työttömyyen ja tukien saamisen asiantuntijoitten hoijjossa pitäs olla tuo kaikki.

Ei politiikot älyä nuita kuvioita, ei sitä älyä, vastako itte kangertellee nuitten asioitten kans.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Sitähän tuo on, hölmöläisten hommaa. Kolme eri viranomaistahoa samaa asiaa hoitamassa ja jokaiselle saa erikseen todistella asioita. Syntymätodistusta eivät onneksi pyytäneet, ainakaan vielä. Otin kyllä jo sotilaspassista valokopion varmuuden vuoksi, jos sitä vaikka kaipaisivat myös.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Eikös se ole näinä ankeina työttömyysaikoina hyvä asia, kun mainitsemasi virkailijat ovat työllistetyt. Uskoisin. Minä ainakin iloitsen heidän puolestaan. Ihmisiä ovat hekin ja tarvitsevat työpaikkansa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuttua hommaa. Byrokratiaa pitää purkaa roimasti ja tähän tarkoitukseen perustulo on passeli. Perustulosta pitäisi tulla pian mietintöryhmältä kuun lopussa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Näin se on, mutta on paljon helpompi tehdä uusia sääntöjä (lisätä byrokratiaa), kuin karsia niitä pois. Byrokraatit rakastavat byrokratiaa!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Todella tuttua homma, kuten Topi sanoi.
Nythän näiden leikkausten myötä yhä useampi joutuu tukiluukuille. On laskettu, että kaikki ne leikkaukset jotka kohdistuvat eläkeläisiin, saa aikaa sen, että 30.000 eläkeläistä pääse ihan uusina asiakkaina osallistumaan A4-sulkeisiin.
Muista ryhmistä en oikein tiedä: pienpalkkaiset, osatyöntekijät, opiskelijat työttömät jne.

Henry

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Yhteiskunnalle kokonaisuutena tulisi halvemmaksi, että nämäkin virkailijat saisivat perustuloa nykyisen palkkansa sijaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Karmeaa luettavaa. Ihan kuin jostain Kafkan oikeusjutusta koko tarina.
Hallitushan tuossa muuten joskus vajaa vuosi sitten lupasi vähentää järjetöntä byrokratiaa, vai oliks se edellinen hallitus, tai sitä edellinen, tai sitten olen vaan nähnyt päiväunta aiheesta.

Janne Suuronen

Erilaisten lippuslappuskasojen edes takaisin vatvomisessa ei ole mitään järkeä. Kyllä ihmisille tulisi saada taattua peruselämä muutenkin. Vaikka sitten edes niukka.

Iso-Britannian kaltainen Universal Credit-perustulomalli olisi kokeilun arvoinen asia Suomessakin:
http://www.kdlehti.fi/2015/10/27/perustulomallit-p...

Janne Suuronen

Tuossa vielä mallista tarkemmin tietoa:
http://www.kd.fi/kannustava-perusturva/

"Malli on automaattinen ja tietojärjestelmäpohjainen."

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Tuo on yksi malli. En ole lainkaan alan asiantuntija, mutta sen minäkin tuosta tajuan, että parempi tuokin malli olisi kuin nykyinen. Enemmän minua jäi mietityttämään se taso, joka asetettaisiin.
Liian korkea tietenkin johtaa laiskistumiseen, mutta liian matala taas kurjistumiseen. Siinä on se haaste löytää se tasapaino. Perustavan laatuiset elinkustannukset (ruoka jne.) pitäisi joka tapauksessa saada, mielellään asumiskulutkin (+ sähkö/vesi/netti) - ja ihan kokemuksella voin sanoa, että edes muutama kymppi ns. löysää rahaa per kk tuo jo kummasti mielekkyyttä elämiseen - pääsee edes leffaan tvs. kerran kuussa.
Omalla kohdallani tuo tarvittava perustulo asettuisi tällä hetkellä sinne 800 eur hujakoille, ja siinä ei todellakaan olisi sitä löysää rahaa sen vertaa että istuisi iltaa lähiöbaarissa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jep, kuulostaa juurikin KELA:n toiminnalta, seuraava askel sinulla Mikael on sitten selvittää kaikki uusiksi, kun KELA:n mukaan olet perusteettomasti nostanut tukia ja et ole toimittanutkaan vaadittavia lappusia.

Itsellä kävi näin. Ja kyse ihan lapuista jotka vaaditaan ihan ennen kuin senttiäkään tukia saa. Ne vain katoavat.

Sain opiskelupaikan Ammattikorkeakoulusta ja olin vakiduunissa, josta sain opiskeluvapaata, kävin 4 kuukautta töissä joka lukukauden välissä samalla työnantajalla.

Aloitin opiskelun, josta sitten sain lapun todisteeksi että olen opiskelija ja olen ottanut opiskelupaikan vastaan, lukukaudeksi kerrallaan.
Tämä, nipun muiden lappujen (palkka, vuokrasopimus jne.) ennen opiskelun aloittamista 12kk ajalta.

Eka visiitti meni kivuttomasti ja opintuki ja asumistuki alkoi tulla tilille. 5kk tämän jälkeen tuli postissa lappu jossa luki vain perusteettoman tuen takaisinperintä ja lasku.
Ei muuta kuin KELAan jonottelemaan ja kysymään että mikäs tämä?
Vastaus, en ole toimittanut opiskelijatodistetta ja palkkalappuja. Kieltämättä olin kysymysmerkkinä, mutta kävin samat laput toimittamassa josta virkailija otti valokopiot, jep sähkoisiä versioita ei ollut ja ei olisi edes hyväksytty.

Sama ruljanssi uusiksi, samalla syyllä ja samat laput taas puuttui, ehtisi mennä reilu 3kk, eli ensimmäinen lukukausi oli päättynyt. Tässä vaiheessa varmistin että virkailijia ottaa tarpeeksi niitä kopioita samoista lapuista että on varaa "hävittää" niitä pidemmällä ajalla.

tuet onneksi uusiutui automaattisesti kaiken tämän jälkeen opiskelun loppuun asti, piti käydä täyttämässä lappu ettei tarvitse enempiä tukia kiitos.

Näin virkamiehet ja naiset tekevät itsestään hyödyllisiä, kun sama työ tehdään kolmesti.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

On niin tutun kuuloista hommaa. Onneksi minun tapauksessani KELA:lle riittivät sähköisessä muodossa olevat liitteet. Ja vielä uudelleen kehun heidän puhelinpalveluaan - sieltä olen saanut paljon helpottavia neuvoja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kirjoita joka lappuun: "Annettu Kelalle kopio" ja käske lyödä siihen leima.

Mä aina kirjoitin jotain; "Jätetty Kelalle". Kyllä ne äkkiä tottui siihen "leimakaveriin."

Henry

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Kaksi lainsuojatonta Suomalaisen byrokratian rattaissa: Yrittäjä ja tämän puoliso.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Yrittäjänä huomasi eri hyvin tuon suojattomuuden tunteen.
Minulla on nyt odotettavissa se mukava tunne kun pääsen jossain vaiheessa asioimaan TE-toimistossa, jossa työnhakijaan suhtaudutaan kuin sarjamurhaajaan. Rikollinen olet heidän silmissään joka tapauksessa.
Ellet tee juuri niin kuin ohjeistetaan, elämältäsi vedetään pohja alta saman tien karenssin muodossa. Näin käy myös niissä tapauksissa joissa postin jakelussa tulee häiriö, joko kirje katoaa tai jaetaan väärin. Se on työnhakijan vika. Ei kelpaa selitykset.

Toimituksen poiminnat