Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Kansalle valtaa

Seuraavassa esittelen omia toiveitani tasavallan presidentin valtaoikeuksista sekä kansalaisaloitteen kaltaisesta ideasta hallituksen kaatamiseksi äänestäjien niin vaatiessa. 

 

Aloitan tasvallan presidentin vallasta. Sitä ei ole. Kaikki valta kansan suoraan valitsemalta taholta on riistetty, ja siirretty hallitukselle ja ylin valta on pääministerillä. Suomessa valtaa käyttää siis eduskuntavaaleissa eniten ääniä keränneen puolueen puheenjohtaja. Suomen kansaa johtaa henkilö, jolla on itsellään hyvin pieni kannatus kaikkien äänioikeutettujen keskuudessa, sen sijaan että vallassa olisi henkilö jonka kansa on suorassa kansanvaalissa valinnut johtajakseen. Hän, siis tasavallan presidentti, on kuitenkin saanut henkilökohtaisesti enemmistön presidentinvaaleissa äänestäneiden äänioikeutettujen äänistä – eli on demokraattisesti valittu tehtäväänsä. Toisin kuin pääministeri, jolla on vain oman puolueensa puoluekokouksen valtuutus toimia tehtävässään (karkea yleistys, siitä pahoitteluni).

Siksi ehdotankin, että presidentille annettaisiin takaisin mielestäni presidentille kuuluvia oikeuksia. Jos ei enää voida saada hallituksen hajoitusoikeutta palautettua, niin ainakin suoda mahdollisuus käyttää veto-oikeutta hallituksen päätöksiin ja alistaa ne sitovan kansanäänestyksen alaiseksi.

 

Toisena asianani oli hallituksen kaatamisen mahdottomuus nykyaikana. Eihän enemmistöhallitus kaadu. Saavat ministerit tehdä oikein räikeitä tekoja, että näin mahdollisesti tapahtuisi. Siksi pitää kansalla olla mahdollisuus kaataa hallitus ilman verenvuodatusta.

Ehdotankin, että siihen tehdään mahdollisuus verkkoäänestyksellä, samaan tapaan kuin tehdään kansalaisaloitteiden kannattajakeräyksissä. Mikäli tarpeeksi moni äänioikeutettu näkee sen vaivan, että kirjautuu sisään palveluun ja käy antamassa epäluottamuslauseen hallitukselle, pitäisi hallituksen kaatua.

Epäluottamusäänestyksessä tarvittavien äänien määrän pitää kuitenin olla suhteellisen korkea, jotta se on varmasti riittävän selkeä viesti hallitukselle heidän luottamuspulastaan. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja oli 4 463 333 henkilöä. Jos heistä esimerkiksi 1/3 saataisiin antamaan kannatuksensa kansalaisten omalle epäluottamuslauseelle, se tarkoittaisi 1 487 778 henkilöä. Se olisi enemmän kuin puolet v. 2015 äänestäneistä (2 983 856 henkilöä). Kun kansalaisaloitteen saamiseksi eduskunnan käsittelyyn vaaditaan se 50 000 kannattajaa, ja sekin on työn ja tuskan takana saada kasaan, olisi tämä 1/3 äänioikeutetuista mielestäni riittävä signaali hallitukselle jättää tehtävänsä.

Vaikeata se hallituksen kaataminen silti olisi, mutta antaisi mielestäni kansalle enemmän mahdollsiuuksia vaikuttaa politiikkaan. Ja olisi tuolla hallituksella edes joku tulosvastuu.

 

Tuo kansanäänestys, joka koskee molempia ehdottamiani muutoksia, pitäisi jo nykyaikana saada kohtuullisen helposti ja luotettavasti toimivaksi sähköisenä äänestyksenä. Meillä on tunnistuskeinot jo olemassa (mm. verkkopankkitunnukset ja sirullinen henkilökortti) ja niitä käyttäen voidaan varmistaa, että kyseisen henkilön ääni on rekisteröity. En ole tietoliikenteen asiantuntija, enkä edes aloittelevan tason nörtti, joten en tiedä miksi Suomessa ei ole vielä tällaista käytössä. Me olemme (ainakin olleet) maailman parhaimmistoa tietotekniikan saralla.

 

 

 

Luvut poimittu Tilastokeskukselta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Eihän enemmistöhallitus kaadu. Saavat ministerit tehdä oikein räikeitä tekoja, että näin mahdollisesti tapahtuisi."

Näin kuvittelin itsekin olevan, mutta uskoni horjui hieman tämän äskeisen shown takia. Mutta eihän se sitten kaatunutkaan kun kaikki tajusivat ettei mitään ole voitettavissa vaan vasemmisto ottaisi vaaleissa murskavoiton. Sipilä ei enää johtaisi mitään, Stubb ei olisi saanut Kokoomukselle mitään läpi hallituksessa joka on niin porvari ettei toista, ja Soini... Ei jatkoon. Kuvittelisin jopa että Soini jättää Persut oman onnensa nojaan kun on nyt saavuttanut ison ministerin salkun kerran elämässään ja Persut ei tule tästä enää jytkyttelemään.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Sipilän johtamistaidot ovat tulleet julki. Tällaisessa tilanteessa olisi tarvittu todellinen johtaja. Kuka se sitten olisi onkin kinkkisempi kysymys. Stubbista siihen ei ollut Kataisen karattua kavereidensa siipien suojiin, ja Soinista... no joo.
Persujen jytky on nyt sulanut, puolue jo natisi liitoksissaan pahemman kerran. Soini sai tilanteen jotenkin rauhoitettua, ainakin toistaiseksi. En usko, että enää kauaa menee, että sieltä lähtee yksi lahko omille teilleen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Sitä mieltä olen ollut jo pitkään, että presidentin valtaa on karsittu liikaa. On järjenvastaista, että hallitus, jonka kansan mandaatti on heikkompi kuin presidentin, voi sekoila miten haluaa ilman että presidentti voisi puuttua asiaan.

Järjestelmässä on myös toinen juttu, joka pitäisi korjata. Pitäisi luopua puoluekurista, joka on jo itsessään perustuslain vastainen. Nyt ei kansanedustaja/kunnanvaltuutettu voi pitää millään vaalilupauksiaan, kun puoluejohto käskeekin äänestämään toisin. Ja huonosti käy, jos ei tottele puoluejohtoa. Sama juttu myös luottamusäänestyksissä. Nehän ovat lähinnä sirkusta, kun hallituksella on yleensä enemmistö ja puolueiden kansanedustajien on äänestettävä luottamuksen puolesta, vaikka eivät itsekään luottaisi hallitukseen. Toisin äänestäminen kun johtaisi pahimmassa tapauksessa poliitisen uran loppuun.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Puoluekuri on se pahin, mikä pitää korjata pois. Ensiksi pitäisi saada se eduskuntatalolla oleva vilkkuva istumapaikkataulu pois. Silloin kukaan ei tiedä kuka äänesti asiasta puolueen vastaisesti. Käsi pitäisi piilottaa sen verran työpöydän pompeliin syvälle, että siellä voi sanoa jaa painamalla pohjaan ja tyhjää painamalla pompelin takaseinää. Ei-äänestyksessä voi nostaa keskisormea ja painaa pompelin yläpäässä Ei-nappia.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Juurikin näin. Puoluekuriin ainoa lääke, joka näin äkkiseltään päähäni pälkähtää, on piilottaa mitä kukin edustaja on äänestänyt. Eli heivata se JAA-EI-TYHJIÄ-POISSA-taulu lopultakin politiikan museoon.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mielestäni presidentille pitää palauttaa hallituksen hajottamisoikeus, jos hallituksen kanssa on mahdotonta tulla toimeen kansassa.

Nykyään vain pääministeri voi ilmoittaa eroaikeestaan. Katainen ei ole tähän suostunut missään vaiheessa, vaikka hallitus oli liki toimeton. Mutta se Brysselin virka kiinnosti niin paljon, ettei kaataminen tullut kysymykseen.

Toinen on kiintoisaa, että jos epäluottamusta lasketaan äänillä tunnistautumisella verkon avulla, niin sinne tulisi laskuri, joka osoittaa kuinka paljon on epäluottamusääniä. Ihan varmasti hallituksessa seurataan silmä kovana lukemia ja kenties päätöksiä voidaan muutella, jotta epäluottamusmäärät hidastuisivat tai jopa laskisivat.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Eikö tuo laskurikin toimisi jo hyvänä työkaluna demokraattisempaan johtamiseen. Pelkkä politiikan avoimuus usein riittäisi hillitsemään vastustajien innostusta kaataa hallitus. Mikäli asia ei liity turvallisuuspolitiikkaan tai ole muuten salassapidettävä, niin miksi ei kerrottaisi kansalle myös taustoja. Ei kansa niin tyhmä ole.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Presidenttidiktatuuri Kekkosen ajan malliin ei olisi oikea ratkaisu Suomen pölkkypäisen "sekametelisoppahallituskulttuurin" korvaamiseksi jollakin demokraattisemmalla ja toimivammalla järjestelmällä.

Pitäisi yksinkertaisesti mennä opintomatkalle Ruotsiin ja muihin sivistyneisiin länsimaisiin demokratioihin. Niissä mennään vaaleihin puolueblokkeina. Silloin kansa tietää jo vaaliuurnilla millaisen hallituksen puolesta hän antaa äänensä. Suomen "pääministerivaali" ei anna äänestäjille minkäänlaista kuluttajansuojaa.

Puoluekurin lieventämistä voisi myös harkita. Kyllähän oikeastaan nykyäänkin kansanedustajilla on täysi oikeus äänestää oman harkintansa mukaan puoluejohdon kannasta välittämättä. Mutta harva ottaa tuota riskiä varsinkaan hallituksen luottamusäänestyksissä.

Blokkivaaleissa tuollainen äänestäminen sotii blokkivaali-ideaa vastaan, koska edustajaa on äänestetty oman blokkinsa jäsenenä.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Onko koskaan menty hallitusohjelman mukaan ja miten tehdyn hallitusohjelman mukaan. Ja kun ei teidetä etukäteen mitkä puolueet muodostavat hallituksen. Eli pitäisi tehdä esimerkiksi Kokoomus ja demarit .Kokoomus ja kepu .Kepu ja demarit koska hallituksesa yleensä on kaksi suurta ja ennen vaaleija pitäisi ohjelma tehdä kaikilla näillä vaitoehdoilla.

Toimituksen poiminnat