Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Palkat niskaan vaan

Lasketaan niitä palkkoja vain, ihan reilusti. Mutta samassa paketissa pitää sitten laskea elinkustannuksia vastaavalla määrällä. Mikä Suomessa elämisessä maksaa? Me maksamme ihan perusasioista liikaa, eli öljystä, sähköstä ja ruoasta. 

Nuo välttämättömät tuotteet ovat mielestäni selvästi yliverotettuja jo nyt. Jos halutaan kansalaisten palkkoja laskea, lasketaan vastaavasti perustarvikkeiden/-palvelujen ALV:tä. Annetaan rividuunarille mahdollisuus säilyttää edes jossain määrin se elintaso johon tämä on onnistunut pääsemään. Laskemalla ALV:tä saataisiin esim. ruoan hintaa alemmaksi, jolla olisi vaikutusta myös kansanterveyden kannalta. Köyhä ostaa aina halvinta, mutta jos hänellä olisi varaa edes hieman parempaan, hän todennäkösemmin sijoittaisi siihen. Edes joskus.

Luksustuotteiden ALV:n mielestäni voisi säilyttää tällä nykyisellä riistotasolla. Näihin lasken tuotteet joia tavallinen ihminen ei tarvitse elääkseen, eli ryhmän vesiskootterit, muskeliveneet, loistoautot, kravatit ja vastaavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Etkä edes maininnu asumista? :)

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

En, näköjään se ei tullut tuota ajatelmaa kirjoittaessa hivelemään mieltäni. Mutta onhan se yksi elämistä kalleuttava (vastakohta halpuuttavalle) tekijä, varsinkin yhdistettäessä lämmitys- ja sähkökuluihin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jos haluamme laskea palkkaa, niin kaikista perusasioiden menoista pitäisi laskea kautta linjan. Ongelmaksi muodostuu ne lainat, mitkä eivät muutu mitenkään ja sellaiset lainat tappavat kaiken ostovoiman ja tappaa myös yrityksiä, yritykset kun eivät enää saa tuloja kuluttajilta kun kuluttajien säästöt menevät niihin lainojen maksuihin ja pakko säästää kaikesta.

Sisäinen devalvaatio on huono keino ja parempi olisi ulkoinen devalvaatio tai oma valuutta kellutuksineen ja keskuspankki.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Elinkustannukset ovat korkeita kiitos alv ja sähkön verotuksen, asuinkustannukset ovat korkeita kodka edullisista pienistä vuokra asunnoista on pulaa, terveyskustannukset ovat korkeita koska ihmidillä on tarve säästää ravinnosta, liikunnasta, ja sosiialisesta elämästä. Olisiko krllään keinoja purkaa sumppu?

Toimituksen poiminnat