Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Sattumanvaraista pohdintaa rahasta

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 n. 2 457 000 palkansaajaa. Se on aika monta ihmistä, vaikka määrä voisi olla suurempikin. Työllisyystilanteesta en nyt kuitenkaan kirjoita, vaan ihan sattumalta mieleen juolahtaneesta ideastani jota jalostimme veljeni kanssa automatkalla kotiin Porista.

Ajatukseni oli että jos jokaiselta palkansaajalta otettaisiin vuodessa 100 euroa lisää veroluontoisesti ja se raha korvamerkittäisiin rahastosäästämiseen kymmeneksi vuodeksi, mitä sillä saataisiin. 245 700 000 euroa vuodessa sijoitettuna olisi aikamoinen pesämuna kansalaisrahastolle. Pelkästään jo maltillinen 5%:n vuosituotto toisi aikamoisen summan. Pelkästään yhden vuoden tuotoilla, n. 12,2 miljoonalla eurolla saataisiin kummasti tehtyä kaikkea hyvää tavallisten ihmisten hyvinvoinnille, saati sitten mitä kaikkea saataisiinkaan aikaiseksi kymmenen vuoden päästä. Ja se raha tosiaankin tulisi käyttää yleishyödyllisiin kohteisiin, kuten työllistämään pitkäaikaistyöttömiä vaikka sitten keräämään käpyjä KUNNON PALKALLA, eikä masentavalla 9 eur ruokarahalla. Tuolla rahalla saisi äkkiä arvioimalla n. 3000 pitkäaikaistyötöntä työllistettyä vuodeksi, n. 3000 pitkäaikaistyötöntä takaisin normaalin elämän syrjään, n. 3000 köyhää pois köyhyysloukusta. Joka vuosi.

Tuota varten olisin valmis jopa lisäämään byrokraattien määrää maassamme - yksi loistava pörssinero töihin hoitamaan kansalaisten hyvinvointirahastoa.

 

Tarkistakaa nyt joku minun laskutoimitukseni, kiitos. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pienistä summista puhut. Parisataa miljoonaa vuodessa saadaan lisää tai voidaan säästää monesta muustakin asiasta tai monella muullakin tavalla.

En uskonut, että piraattipuolue peräänkuuluttaa verotuksen kiristämistä.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Toki se saataisiin muualtakin puristettua, tämä oli vain yksi vaihtoehto. 100 euroa per työssäkäyvä henkilö ei vain olisi monellekaan ihan mahdottoman suuri lisävero yhden vuoden ajalta. Summaa voitaisiin kasvattaa tai pienentää - ideaani vain esittelin.

Ja esittämäni idea ei ole Piraattipuolueen yleistä ideologiaa, jos ei sitä vastaankaan.

Olavi A Honka

Eikö olisi parempi laittaa vaikka osinkotulot €10.000 asti verottomiksi? Jokainen investoisi itse tämän €100 kuussa suomalaisiin yrityksiin ja saisi sitten mahdollisen tuoton nettona käteen. Ei maksaisi verovaroina mitään ja ne onnekkaat jotka saisivat yli €10.000, maksaisivat ylimenevästä veroja. Tulisi yrityksiin pää-omia, siitä työpaikkoja, sieltä palkkaverotuloja jne, eikä menisi senttiäkään yhteisiä verorahoja, joista vähän on puutetta jo nykyään.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Rahastoajatuksilla on mukava leikkiä, mutta siihen se sitten jääkin. Rahaa maailmassa on enemmän kuin koskaan ennen ja sitä saa pankeista halvalla, kun on osoittaa kohde, johon pankin on turvallista lainata.

Kahta meiltä puutuu ja sen mukana kasvun edellytykset tai ainakin ne ovat heikot. Suomessa ja ei oikein muuallakaan maailmassa ole riittävästi maksukykyistä kysyntää ja toiseksi meiltä puuttuu maailmalle kaupaksi meneviä tuotantoideoita. Niitä on tulossa, mutta kestää aikansa ennen kuin ne korvaavat paperiteollisuuden ja Nokian kännykkätuotannon alas ajot.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Sitä tämä olikin, leikkiä ajatuksella. Sen konkreettinen totetutuminen ei välttämättä olisi edes tarpeellista, kuten tuossa toisessa kommentissa jo sanottiinkin - sen saman rahan saisi helposti kasaan muualtakin kuin keräämällä lisäverona pelkästään työssäkäyviltä.

Toimituksen poiminnat