Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Laitetaan se raha liikkumaan

Suomessa rahan kuluttaminen on helppoa, hinnat ovat verojen takia jo niin korkeat että köyhempi on kuluttanut käyttövaransa jo hyvissä ajoin ennen seuraavaa tilipäivää. Mielestäni tuota tulonjakoa tulisi kuitenkin laajentaa antamalla useammille tahoille mahdollisuus päästä osingoille käytetystä rahasta.

Kuinka se sitten tapahtuisi? Helposti, sanon minä.  Laskemalla valmisteveroja ja arvonlisäveroa tasolle, jolla houkuttelemme ihmiset ostamaan palveluita ja tuotteita. Riittävän edulliset hinnat houkuttelisivat asiakkaita myös naapurimaistamme tekemään ostoretkiä Suomen ihmemaahan. 

Kuvitelkaapa kuinka setä Svensson hämmästyy kuullessaan että itäisessä naapurissa hotelliyö maksaakin noin puolet ruotsissa vietetystä, ravintolaruoka on hyvää ja halpaa, suomalaista olutta saa kolminkertaisen määrän samalla rahalla millä hän saa kotimaassaan laimennettua keskiolutta. Siitä sana kiiriikin nopeasti pohjoiselle serkulle turskankalastaja Olaville, joka hänkin heti ensi tilassa suuntaa pakettiautollaan retken Suomineidon käsivarteen nousseeseen ostoskeskukseen tyydyttääkseen janonsa, ja nälkänsä.

Etelähelsinkiläisten ihmetyksellä ei ole rajaa kun pohjoisen porot eivät enää suuntaakaan sankoin joukoin risteilylle Rääveliin, vaan vastaava ihmismassa onkin kokenut houkutuksen lähteä seilaamaan pohjoiseen tuodakseen meidän sinne kiikuttamamme rahat takaisin.

Ja keskieuroopassakin näkevät mahdollisuuden kaupalliseen matkustamiseen. Risteilyt Saksasta Suomeen saavatkin pian suuren suosion sillä täällä pohjoisessa saakin nauttia puhtaasta luonnosta ja hyvästä palvelusta kohtuulliseen hintaan. Ja eivät he kaikki olisi vain saksalaisia, tulisi sieltä porukkaa kauempaakin katsomaan Suomen ihmettä.

Okei, myönnän että tämä edellä kuvattu on hieman utopistinen, mutta onko sen toteutumiselle jotain todellisia esteitä muitakin kuin poliittisia rajoitteita? Jos meillä olisi halu saada raha liikkeelle, se myös saataisiin. Puuttuu ainoastaan rohkeus toimia.

Kenellä muulla olisi munaa edes ehdottaa mitään tällaista? 

Ei ainakaan näillä jo nyt eduskunnassa toimineilla. Siellä ollaan niin varovaisia ettei vahingossakaan suututeta vanhurskaita ja saada paheksuntaa aikaiseksi. Me elämme nykyajassa, toimitaan nykyaikaisin ajatuksin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat