Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Luistava matka töiden pariin

Ohessa omia ajatuksiani kuinka luoda työpaikkoja Suomeen. Luvut ovat ihan hatusta vedettyjä, pienellä harkinnalla tosin. 

Pienet yritykset (10 000 työpaikkaa)

Yhden (tai kahden kuten omassa tapauksessani) hengen pienyritykset joilla on tarvetta yhdelle työntekijälle lisää, eivät mielestäni ole aivan yhtä yleisiä kuin se ruusuinen kuva jonka toisten puolueiden vaalilupauksista saa.

Helpottamalla näiden yrittäjien byrokraattista taakkaa, ALV:n alarajahuojennuksilla ja palkan sivukulujen helpotuksilla voitaisiin mielestäni saada jotain aikaiseksi. Ihmeitä ei tosin kannata odottaa.

Näiden pienyritysten tukeminen olisi toki paikallaan, sillä sehän nostaisi yrittäjän elintasoa, mutta lisäisikö se todella työpaikkoja? Varmasti jonkin verran, mutta ei varmuudella joka neljäs yritys palkkaisi ketään, eikä joka viideskään. Minä olen sen verran varovainen arviossani, että pysyttäydyn joka kahdeksannessa. Näin seuraavan vaalikauden aikana työllistyisi arviolta 10 000 henkilöä.

 

Poliisi (2 000 työpaikkaa)

Tässä olen yleensä eri mieltä Piraattipuolueen kannan kanssa, mutta minun mielestäni kansalaisten yleisen turvallisuuden vuoksi olisi hyvä, jos joka kunnassa (siis nykyisessä) olisi miehitetty asema, jossa voi paikallisesti hoitaa poliisin kanssa tehtävät toimet ja joka olisi paikalliselle liike-elämälle jonkinlainen turvallisuustekijä. Tällä hetkellä kaupan kassan ryöstäjällä on jo lähtökohtaisesti noin puolen tunnin - tunnin etumatka poliisiin eräillä paikkakunnilla. Onko se oikein? Mielestäni ei.  Siksi vaalikoneissakin vastasin että poliiseja tulisi lisätä, ja niitä tulisi lisätä erityisesti kenttätyöhön. Tuo määräraha tulisi vaikka korvamerkitä jotta se varmuudella kohdentuisi oikein.

 

Ravintola-ala (5 000 työpaikkaa)

Tässäkin olen mielestäni arvioni kanssa varovainen, mutta vakaasti uskon että kun (ainakin) mietojen alkoholijuomien verotus lasketaan yleiseurooppalaiselle tasolle ja ravintola-annosten ALV lasketaan 14%:iin saavutetaan kotimaassa tilanne joka ohjaa kansalaiset ravintolaelämän pariin paljon useammin kuin istumaan iltaa kotona. Sosiaalisessa ja kontrolloidussa ympäristössä nautittu juoma on kuitenkin aina parempi kuin holtiton kotijuonti.

Samalla tuo verotuksen merkittävä lasku kääntäisi nyt vuolaana kuohuvan olutvirran takaisin Suomeen Virosta. Verotulot jäisivät KAIKKI Suomeen. 

 

Sairaanhoito (8 000 työpaikkaa)

Tämä liittyy edelliseen. Koska alkoholin kulutukseen tulee merkittävä piikki verotuksen laskun yhteydessä, tulee varmasti myös hoidettavia sairauksia. Ja siihen tarvitaan resursseja. Verotuksen kuitenkin ohjautuessa kotimaahan, tuo resursointi on mahdollista.  Olen jopa luottavainen siitä, että pelkästään mieteojen alkoholijuomien verokertymällä saadaan kasaan tarpeeksi euroja jotta pystymme hoitamaan myös vanhuksille paremmat hoivapalvelut. 

 

Markkinointi (2 000 työpaikkaa)

Vapautetaan mainonta. Selkeästi ja ytimekkäästi. Vapaa mainonta toisi monelle ammattiryhmälle selvästi töitä, taiteilijoista asentajiin. 

 

Arviossani otin huomioon eläköitymisen ja sen mukanaan tuomat uudet työpaikat.

 

Siinä olisi 27 000 uutta työpaikkaa seuraavan vaalikauden aikana. Se on jo paljon enemmän kuin kaksi edellistä hallitusta on saanut aikaiseksi - yhteensä. Missä mennään heidän kohdallaan? En tiedä, mutta pakkasen puolella ollaan ja pahasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

ulf fallenius

Kaikki pienyrittäjät eivät ole kiinnostuneita työvoimasta varsinkin jos huonoja kokemuksia.Sanoisin että yksinyrittäminen on taivas eikä tarvitse juristia joka asiaan eikä valtavaa kirjanpito byråkratiaa työntekijöistä joka on lähes loputon ja työntekijän oikeudet kaataa yrittäjän kuin yrittäjän.Fiksu välttää koko työvoima kysymyksen.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Aivan. Ihan omakohtaisesti tiedän kuinka paljon yksikin ulkopuolinen tuo lisää työtä kirjanpitopuolelle ja voi sitä ilmoitusrumbaa... Olisihan ne suhteellisen helppoja jos niitä joka päivä tekisi, mutta kun kerran kuussa tai kerran vuodessa käy sivustolla ihmettelemässä mitä sitä pitikään tehdä ja mistä sen täältä löysikään. Sen helpottaminen voisi tosin tuoda noita työpaikkoja, sillä ryhmään kuuluvat esimerkiksi kioskeja, kahvioita ym.

Toimituksen poiminnat