Aikuista ei tarvitse holhota Ajatuksia yksilönvapaudesta, rajoituksista, huonoista laeista ja milloin mistäkin.

Kysymyksiä joihin minulla ei ole vastausta

Ajatusten Tonava lilluu lempeästi ja purkaa pohdintojaan kommentoitavaksi. Esittämiini kysymyksiin minulla ei ole faktaan perustuvia vastauksia, vielä. Joitain ajatuksia aiheesta aina kysymysten ohessa.

 

Jos terveellisten ruokien arvonlisäveroa laskettaisiin, kuinka se vaikuttaisi kansanterveyteen?

Olemme huolissamme tukkeutuvista verisuonista ja kasvisten vähäisestä määrästä keskivertokansalaisen ruokavaliossa. Siksi mielestäni olisikin aiheellista pohtia josko sittenkin olisi mahdollista verotusteknisesti ohjata ihmisiä ruokahaninnoissaan terveelliseen suuntaan. Kaupan puolelta en odota vetoapua tähän, he tekevät bisnestä ja heitä ei kiinnosta kuin kate - vaikka kuinka muuta väittäisivätkin hienoissa mainoksissaan.

Ehdotankin että esimerkiksi kasvisten (yleistäen juurekset, salaatit ja hedelmät) ALV laskettaisiin selkeästi matalammaksi kuin mikä se nyt on, mikä antaisi kauppiaille hyvän syyn laskea kyseisten tuotteiden hintoja, kuitenkin ottamalla saman katteen.

Tällä saavutettaisiin varmasti enemmän ja nopeammin kansanterveydellisiä hyötyjä kuin kehottamalla ihmisiä suosimaan vihanneksia esittelemällä erilaisia ruoka-aineympyröitä tai pelottelemalla sillä ja tällä peikolla. Samalla kun syntyisi terveyshyötyjä, syntyisi myös säästöjä samalta sektorilta niiden käyttämättä jääneiden hoitojen osalta.

 

Kuinka voisimme tehdä Ahvenanmaasta Pohjolan Monacon?

Tätä ajatusleikkiä olen pitkään pyöritellyt mielessäni, sillä olisihan se hienoa kun meillä olisi tuossa Suomen ja Ruotsin välissä isorikkaiden veroparatiisi, kasinoita ja loistohotelleja. Rahaa varmasti virtaisi niin Ruotsista, Saksasta, Venäjältä kuin Suomestakin.

Tämä ei liene kovin realistinen ajatus toteutuakseen ihan lähitulevaisuudessa, mutta ainakin ajatuksena ihan kiva :D

 

Ravintoloissa tarjoiltavien aterioiden ja juomien arvonlisäveron laskemisen vaikutus työllisyyteen ja kansanterveyteen?

Taas palaan tähän aiheeseen, johon näköjään melkein kaikki kirjoitukseni suuntautuvat, eli alkoholilainsäädäntöön. Siis, mikäli ravintoloissa tarjottavat annokset olisivat alemman arvonlisäveron alaisia, kannustaisiko se kansalaisia käyttämään kyseisiä palveluja enemmän. Uskon että kyllä. 

Koska viimeksi kävitte päivällisellä ravintolassa? Entä sitä edellinen kerta? Suurimman osan vastauksissa tuo väli on pitkä. Entä kävisittekö useammin mikäli kunnon päivällinen kahdelle maksaisi esimerkiksi 65 euroa 80:n euron sijaan? Sillä erotuksella, siis 15 eur, saisi siihen päälle vielä vaikka elokuvaliput. Ilta siis maksaisi saman verran kuin ennenkin, mutta sisältäisi enemmän.

Entä sitten vaikutus anniskeluravintoloihin? Ison tuopin hinta näin summittaisesti arvioiden laskisi noin euron verran. Siinä ei olisi suurtakaan eroa, mutta ravintola-tasolla kun näitä isoja tuoppeja menee illassa se 200-300 se tietäisi ravintoloitsijalle mahdollisuutta palkata ainakin yksi uusi työntekijä, jonka työpanoksella saataisiin vastaavasti myyntiä ehkä vielä vähän kasvatettua ja taas olisi tarvetta uudelle työntekijälle. Syntyisi siis positiivinen oravanpyörä.

 

Lisään kysymyksiä kunhan saan taas hetken järjesteltyä ajatuksiani sanalliseen muotoon. Saa kommentoida, saa kysellä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Luuletko, että Ahvenanmaalaiset haluaisivat saarelleen rikkaita turisteja öykkäröimään ? Jos haluaisivat, olisivat jo tehneet saarestaan "Monacon".

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Luulen että tekemällä siitä alueesta veroparatiisin, heidän mielipiteensä asiasta muuttuisivat. Rikkaiden turistien rahoilla saavutettaisiin nopeasti tilanne jossa tavallinen ahvenanmaalainen ei maksasisi tuloveroa, tai kiinteistöveroa. Ja voisi myydä tonttinsa sopivalla hinnalla jollekulle joka haluaa rakentaa siihen rantaan kylpylähotellin, esimerkiksi.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Minusta alv on ylipäätään epävarma keino kulutukseen ohjaamiseen, vaikka teknisesti helppo toteuttaa. Yrittäjät oletettavasti tuppaavat ottamaan rahaa sieltä mistä sitä on saatavissa.

Jos todella halutaan saada suomalaiset ostamaan ja syömään vihanneksia ja hedelmiä, niin pitää antaa kotitalouksille ostoseteleitä niitten ostoon. Ei muuta kuin kerran vuodessa kotiin postia jossa 12 kk ostosetelit per nenä, vaikkapa veroehdotuksen kanssa samassa postissa.

Muihin en ota kantaa. Tosin, veroparatiisit tuhoavat mielestäni kansantalouksia ja vääristävät kilpailua, ja niitten vähentämisen pitäisi olla tavoitteena.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Kasvisosastolla kun ei ole valmisteveroja, niin niistä ei voi paljon muita veroja supistaa valinnan ohjaamismielessä. Yksi mahdollinen keino olisi kohdennettu maataloustuki, mutta se puolestaan sotii vapaata markkinataloutta vastaan, jota taas kannatan. Siksipä ehdotin tuota ALV:tä.

Ostosetelit voisivat olla yksi vaihtoehto, mutta johtaisiko se mahdolliseen trokaamiseen, eli tietyt henkilöt voisivat myydä/vaihtaa omia seteleitään johonkin toiseen tuotteeseen/palveluun, esim. viskipullolla voisi saada vaikka koko vuoden setelit.

Tuo veroparatiisiehdotukseni on lähinnä vastaavaa tasoa kuin erään poliittisen ryhmän ehdottama miesvero - ja melkein yhtä todennäköinen toteutumaankin.

Toimituksen poiminnat